Na dzień dobry :-)

Nie tyle co na letni poranek, ale również świetnie się sprawdza gdy na dworze śnieg i mróz. Wtedy stanowi rewelacyjną poprawę nastroju. Ponadto w domu unosi się wówczas piękny zapach bananów, malin i kokosa. 

1

Chlebek bananowy

Składniki:
– 3 lub 4 banany bardzo dojrzałe
 (to dzięki nim chlebek jest słodki)
– 1 1/2 szklanki mąki pszennej
(choć ja użyłam mix mąk: owsianą i pszenną
w proporcji: 1 szklanka mąki owsianej
i 0,5 szklanki mąki pszennej)
– 75 g masła roztopionego
– 2 jajka
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
*- 0,5 szklanki cukru pudru
(opcjonalnie bo chlebek już sam w sobie jest dość słodki)
Przygotowanie:
Banany rozgnieść widelcem lub zmiksować.
Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i wymieszać.
Gotową masę przełożyć do blachy – keksówki,
 wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175°C przez 45 – 55 minut
do tzw, suchego patyczka lub krócej.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić w formie.
Śmietanka kokosowa
Składniki:
 – puszka mleczka kokosowego min. 75%
 (trzymana w lodówce min 24 h)
– pół szklanki cukru pudru
lub kilka łyżek syropu klonowego – według uznania
– 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Oddzielić warstwę stałą od płynnej z mleczka kokosowego.
(Tylko stałą wykorzystujemy).
Wszystkie składniki wymieszać.
Gotowe!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *